La reflexologia podal és una tècnica terapèutica basada en l’estimulació de punts sobre els peus, denominats zones de reflex.
Suposa l’aplicació d’un massatge manual que s’aplica pressió en àrees reflexes dels peus per produir efectes específics en altres parts del cos.

Origen de la reflexologia podal

La reflexoteràpia és una tècnica mil·lenària amb orígens en l’antiga Xina, Egipte i en les tribus dels Estats Units. S’han trobat papirs a Egipte que daten de l’any 2000 a. de C. en què es mostra l’aplicació de massatges a plantes de peus i en mans. Els egipcis van descobrir que hi havia parts i òrgans del cos que tenien un punt reflex en la planta dels peus i, a l’estimular cada un d’aquests punts es produïa una sensació d’alleujament.
Als Estats Units, els indis Cherokees de Carolina del Nord aplicaven massatges sobre els peus com a part d’una cerimònia sagrada, ja que creien que els peus al ser el nostre contacte amb la terra formaven també part de les energies que flueixen d’ella.
La reflexologia moderna neix a principis del segle XX dels treballs del metge nord-americà William Fitzgerald, que va observar que l’aplicació en determinades àrees de peus i mans van provocar efectes anestèsics en altres parts del cos. Amb aquests descobriments, va establir que el cos humà es troba travessat, en sentit longitudinal per deu meridians, cinc en cada meitat del cos, suggerint que hi ha una relació directa entre les diferents àrees i els diferents òrgans del cos.
Amb aquests descobriments, va establir que el cos humà es troba travessat, en sentit longitudinal per deu meridians, cinc en cada meitat del cos, suggerint que hi ha una relació directa entre les diferents àrees i els diferents òrgans del cos.La massatgista nord-americà Eunice Ingham va desenvolupar això posteriorment, traçant àrees reflexes al peu que es corresponen amb el cos sencer.

Beneficis de la reflexologia podal

La reflexologia aplicada als peus és una teràpia que ens pot ajudar tant a prevenir diferents símptomes i dolències com per aconseguir un equilibri físic i mental. A continuació cito alguns dels beneficis generals que podem aconseguir amb la reflexologia podal:

  • És relaxant.
  • Alleuja l’estrès.
  • Molt efectiu per el restrenyiment.
  • Afluixa les contractures.
  • Millora la qualitat del son.
  • Regula la menstruació
  • Activa el sistema immunològic.
  • Afavoreix mecanismes de depuració i eliminació de toxines.
  • Equilibra els diferents sistemes.