Durant la nostra vida cada un de nosaltres experimentarà o pot experimentar diferents canvis vitals. L’adolescència, un canvi de domicili, la vida en parella, el naixement i criança dels fills, una separació, canvi de feina, la independència dels fills, la malaltia, l’envelliment o la mort d’éssers estimats en poden ser exemples. Alguns d’aquests canvis els podem viure com a positius, d’altres no els viurem com a positius però els acceptarem i ens hi adaptarem, integrant-los a la nostra vida. Hi hauran canvis, però, que no els integrarem d’una manera natural i fluida, aquest fet pot ser degut a com es produeix el canvi, en quin moment ens trobem nosaltres i si tenim una personalitat més o menys flexible. Aquesta incapacitat d’adaptació al canvi pot donar símptomes com bloqueig, estrès, ansietat, por, desorientació, conflictes amb nosaltres mateixos i l’entorn i desencadenar en una crisis vital. En aquest cas és important demanar ajuda externa a professionals perquè ens ajudin a trobar l’equilibri que necessitem per superar-ho i poder continuar amb la nostra vida quotidiana.

El psicòleg l’acompanyarà i guiarà en aquest procés, potenciant els pensaments positius i l’optimisme, ajudant-lo a recuperar la confiança i seguretat en ell mateix i en la vida, recordant els canvis que ja ha viscut i com s’han superat i buscant empatia amb persones que també han viscut aquest procés. Quan un pacient acudeix a la consulta psicològica és perquè ha pres consciència del seu estat i el vol millorar, aquest fet és un pas endavant per buscar el ben estar i molt important perquè el pacient és l’agent de canvi, trobant els seus propis recursos per tirar endavant i acceptant les seves limitacions.

Cal tenir en compte que tots necessitem el nostre temps per superar un moment de bloqueig, s’ha de respectar el temps que necessita de cada persona per fer front al patiment que està vivint, tot i així és important que aquest patiment no sigui sostingut durant massa temps perquè ens pot provocar danys psíquics i fisiològics.