Teràpia Biodinàmica Craniosacral


La teràpia biodinàmica craniosacral és un sistema de teràpia manual suau i profund desenvolupat per l’osteòpata estatunidenc Dr. William G.Sutherland a principis de segle, que es basa en el principi de l’existència d’una sèrie de moviments rítmics que emergeix dels teixits i fluids del nucli del cos i es denomina “les marees”. Els diferents ritmes poden ser percebuts com un moviment respiratori subtil en totes les estructures que composen el sistema craneosacral (encèfal, medul·la espinal, líquid cefalorraquidi, meninges, ossos cranials, pelvis i sacre) i igualment es transmeten també a tots els òrgans, cèl·lules i teixits corporals. La potència i qualitat amb la que emergeix i es transmet aquest impuls a tot l’organisme determina el seu estat de salut i vitalitat.

El terapeuta de Craniosacral Biodinàmic segueix el pla de tractament inherent determinat per la intel·ligència de la potència creadora, recolza les expressions de les forces de la salut i coopera amb les propietats d’autoregulació sempre presents al sistema.

Una sessió de Biodinàmica Craniosacral es desenvolupa amb la persona completament vestida estirada sobre una camilla, tot i que si és necessari es pot fer en altres posicions.

El terapeuta de Biodinàmica Craniosacral ha desenvolupat la capacitat per establir-se en un estat de presència amb una ment quieta, en contacte amb els seus propis recursos i les expressions de la seva salut inherent, la seva pròpia Respiració Primària. Fa servir un toc suau -negociat amb la persona- i receptiu tant per escoltar com per acompanyar el procés terapèutic. D’aquesta manera es va creant un camp relacional terapèutic segur, que és l’atmosfera adequada perquè es desplegui tant el potencial de curació -contingut en la capacitat autoreguladora de les forces de la salut-, com el saber del que ha de passar -contingut en la intel·ligència de les forces creadores-. Ambdós, potencial de curació i saviesa, estan en el nucli de les condicions de malestar, patiment o malaltia que poden estar presents.

Seguint aquest principi fonamental, el terapeuta mai imposa res sobre el cos de la persona, ni força el seu organisme a fer alguna cosa per la que encara no està preparat. És el mateix sistema del client el que porta la directriu del seu procés de curació.

Una part integral d’aquesta feina es la presa de consciència del procés vital que el terapeuta pot recolzar amb el seu diàleg verbal orientat a la salut i els recursos.

En la mesura que el procés terapèutic es va desplegant, la persona accedeix a estats de descans profunds, relaxació i enteniments, augmenta la seva capacitat de resiliència i tot el seu sistema s’empodera al re connectar amb més recursos propis.

La teràpia craniosacra és tan suau i segura que és apropiada per persones de totes les edats, des de gent gran fins a nens i bebès, així com durant l’embaràs i el post-part, després d’una operació, un accident o en condicions de fragilitat. Al tractar-se d’una teràpia global de tot el cos, pot ajudar a les persones en quasi qualsevol condició, incrementant la seva vitalitat i permetent utilitzar els seus propis recursos d’autocuració.

L’ènfasis de la feina radica en acompanyar a la persona a restablir la seva expressió de salut.

Associació Española de Teràpia Biodinàmica Craneosacral

www.asociacioncraneosacral.com